Wat kun je allemaal met de Google assistent?

Wat kan je eigenlijk allemaal met de Google Assistent? Om dit vraag te beantwoorden kan je natuurlijk veel beter bij Google terecht. Maar hoe gebruik ik de vriendelijke assistent van Google?

Ochtendritueel

Als ik wakker word, heb gedoucht en toe ben aan het ontbijt roep ik:

Hey Google, goedemorgen

De alleraardigste Google Assistent vertelt me vervolgens

  • wat er in mijn agenda staat die dag
  • bepaalde herinneringen die ik Google heb laten onthouden
  • het nieuws van ANP en NOS
  • en mocht ik een (afspraak met) reis in mijn agenda hebben gezet, verteld ze mij of er files staan

Als ik naar mijn werk ga, zorg ik dat mijn kachel op de ECO-stand staat en alle lampen uitgeschakeld zijn, door dit via IFTTT in te stellen als ik zeg:

Ok Google, ik ga aan het werk

Overigens is het goedemorgen protocol van Google een standaard, welke je kan configureren in de Google Home app. Maar omdat snelkoppelingen voor de Nederlandse versie van de Google assistent anno 2019 nog niet goed werken, moet je andere zaken nog instellen via IFTTT of Olisto.

Google assistent gedurende de dag

Ik merk vooral dat de assistent handig is in huis. Via mijn smartphone gebruik ik de assistent weinig en wellicht heeft dit de reden dat je de home-knop op je smartphone moet gebruiken om de Google assistent te activeren. “Ok Google” activeert namelijk niet de assistent als je deze op Nederlands hebt ingesteld. Zonde.

Onderweg

In de auto kan je de ‘personal assistent’ vragen of er files zijn, een nummer af te spelen (via Bluetooth op je radio?) of te navigeren naar een bepaald adres. En schrik niet als ze tijdens het navigeren toch kiest voor een andere route, omdat deze sneller is, wegens file, werkwerkzaamheden of dergelijke.
Ik ga tegenwoordig op de fiets naar mijn werk, dus echt navigeren is niet nodig. Eigenlijk best jammer!

Thuis komen

Hey Google, zet de lampen aan

Simpel, ik wil licht. Met dit commando zet Google alle lampen aan in de ruimte waar je de Google Home hebt staan. Dus stel, je Google Home staat in je keuken en je roept dit commando, dan zet Google alleen de lampen aan die je in Google Home app hebt gekoppeld aan die ruimte. De zelfde ruimte dus waar zowel de lampen als je Google Assistent is gekoppeld.

In mijn geval heb ik één Google Home Assistent, in mijn woonkamer. Deze is gekoppeld aan ruimte ‘woonkamer’ en daardoor gaan daar dus alle lampen aan.
Verder heb ik nog een aantal scenes ingesteld in mijn Klik-aan-Klik-uit app, die zorgt dat specifieke lampen aan gaan en op een bepaald percentage gedimd worden. Een voorbeeld hier van is als we gaan eten:

Hey Google, start eten

Hiermee worden alle sfeerlampen gedimd en het licht boven de keukentafel aangezet.

Gezellige avond met de Google assistent

Ook in de avonduren helpt onze geliefde assistent een handje. Helaas lukt het nog niet voor haar de vaatwasser in te laten pakken, hopelijk werkt Google daar nog aan!
Nadat we de vaatwasser hebben ‘gedaan’, keuken en eettafel weer spik en span zijn en we eindelijk kunnen beginnen aan een avondje niks doen, roepen we:

Ok Google, start Netflix op

Het verschil met het ‘normale’ commando start netflix, is dat ik dit commando heb toegevoegd binnen IFTTT, waarmee ik eigen persoonlijke app heb gemaakt, die twee zaken kan regelen;

  1. Het aansturen van Harmony
  2. Aansturen van een scene binnen Klik-aan-Klik-uit

Met dit commando start mijn TV op het juiste HDMI kanaal (met de Chromecast) en gaat mijn versterker aan. Dit gebeurd door de activiteit  ‘Netflix’ aan te zetten in de Harmony app. Daarnaast wordt de scene ‘Netflix’ geactiveerd, wat inhoud dat de lampen in de woonkamer zo worden ingesteld, dat het prettig televisie kijken is.

Naar bed met je Google assistent

Voor het naar bed gaan heb ik twee verschillende commando’s ingesteld.

  1. Start slapen, die zorgt dat alle (binnen- en buiten)verlichting uit gaat en mijn bedlampje aan
  2. Start einde dag, welke er voor zorgt dat bovengenoemde wordt gestart, én de TV (en versterker) uit worden gezet

Hou het simpel

Wellicht denk je bij het lezen van bovenstaande niet direct aan het woord ‘simpel’, maar qua techniek is het geen hoge wiskunde. Je moet natuurlijk wel genoeg uitzoeken en proberen, maar in de basis werkt nagenoeg alles het zelfde:

  1. Ik configureer een standaard (bijvoorbeeld een Scene in Klik-aan-Klik-uit) welke bijvoorbeeld de lampen op een bepaalde manier dimt, uitschakelt of aan zet.
  2. Ik stel een commando in bij IFTTT of Olisto, welke deze standaard activeert

Daarnaast vind ik het belangrijk om huisautomatisering te gebruiken op een manier dat je er profijt van hebt. Het is immers gewoon makkelijk dat alle lampen tegelijk uit gaan.

Ook leuk voor kinderen

Op het moment van schrijven zijn mijn twee jongens bijna 2 en 4 jaar oud. Zij vinden het vooral leuk, door commando’s als:

Hey Google, wat voor geluid maakt een hamster?

Waarop Google met een prachtig antwoord komt. Probeer het maar eens, met elk willekeurig dier.
Ondertussen is mijn 2 jarige niet anders meer gewend. Als ik hem uit zijn bed vis en hem op de commode neerleg voor een schone luier, roept hij al “He Googel, Litt aan”. Ik denk alleen dat het nog wel even duurt voordat ik de slaapkamers van de beide heren slim maak…

Reacties